SPOTKANIA TRANSGRANICZNE

Hala Sportowo - Widowiskowa GLOBUS ul. Kazimierza Wielkiego 10 w Lublinie

IRP

PRAWIDŁOWE DZIAŁANIE POWIĘKSZEŃ - PO CAŁKOWITYM ZAŁADOWANIU STRONY

Targi rozpoczęły się uroczystym przywitaniem Pani Dyrektor Miejskiego Urzędu Pracy w Lublinie - Katarzyny Kępy w imieniu organizatora oraz współorganizatorów przedsięwzięcia.

Targi Pracy były skierowane do osób bezrobotnych i poszukujących pracy, do pracodawców z woj. lubelskiego i całej Polski, a także do pracowników służb zatrudnienia, agencji pośrednictwa pracy i akademickich Biur Karier z Ukrainy i Białorusi

Na Targach Pracy było ponad 90 wystawców, oferujących pracę oraz szkolenia zainteresowanym osobom. Wśród zagranicznych gości byli pracownicy Urzędów Pracy z Ukrainy (Lwów, Łuck, Kowel), przedstawiciele agencji pośrednictwa pracy z Ukrainy oraz Ogólnoukraińskiej agencji ds. migracji zarobkowej, Zachodnio - ukraińskiego Centrum Zasobów, młodzieżowych organizacji z Ukrainy, a także stowarzyszenia obywatelskiego przedsiębiorczych kobiet oraz związku zawodowego z Białorusi.

Wydarzeniem zainteresowali się również media – na Targach byli obecni redaktorzy gazety „Praca i edukacja zagranicą” z Ukrainy, gazety „Kurier Brzeski” z Białorusi oraz TVP1.

Dr Ivanna Shubina, koordynator Punktu Konsultacyjnego oraz dyrektor Punktu Informacyjnego Europe-Direct w Lublinie Jarosław Szczepaniak wystawili własne stoisko. W sprawach związanych z procedurami legalizacji zatrudnienia cudzoziemców w Polsce oraz w innych krajach członkowskich Unii Europejskiej, porad udzielali pracownicy Instytutu Rynku Pracy oraz Europe-Direct. Dostępne były również materiały informacyjne dotyczące legalnego pobytu i zatrudnienia cudzoziemców w Polsce, a także przepływu osób i zatrudnienia w rozszerzonej Europie.

Zainteresowanych było sporo, zarówno pracodawców jak i poszukujących pracy. Uczestnictwo w Targach Pracy potwierdziło potrzebę przeprowadzenia podobnych przedsięwzięć, a także pozwoliło wielu pracodawcom, zainteresowanym w zatrudnieniu cudzoziemców z Ukrainy i Białorusi nawiązać współpracę z agencjami pośrednictwa pracy z Ukrainy, zajmujących się zatrudnieniem za granicą.

IRPIRPIRPIRPIRP
IRPIRPIRPIRPIRPIRP
PRAWIDŁOWE DZIAŁANIE POWIĘKSZEŃ - PO CAŁKOWITYM ZAŁADOWANIU STRONY

TAK ZAPOWIADALIŚMY TARGI ...

Dla kogo targi?

1. Dla bezrobotnych i poszukujących pracy
  2. Dla pracodawców z Lublina, woj. lubelskiego i całej Polski
  3. Dla pracowników służb zatrudnienia, agencji pośrednictwa pracy i akademickich biur karier z Ukrainy i Białorusi

Ponad 90 wystawców będzie oferować pracę tym, którzy jej poszukują.
Targi pracy to doskonała możliwość kontaktu wielu pracodawców i poszukujących pracy w jednym miejscu i czasie.

W tegorocznej edycji wezmą udział pracownicy służb zatrudnienia, agencji pośrednictwa pracy i akademickich biur karier z Ukrainy i Białorusi. Zapoznają się oni z organizacją tego typu imprezy oraz zabiorą oferty pracy polskich pracodawców do swoich krajów. Dla rodzimych przedsiębiorców będzie to okazja do zainteresowania swoją ofertą pracowników ze wschodu.

W sprawach związanych z procedurami legalizacji zatrudnienia cudzoziemców, porad będą udzielali pracownicy Instytutu Rynku Pracy przy specjalnym stoisku.

Targi pracy będą jednym z elementów programu wizyty studyjnej pracowników ukraińskich i białoruskich urzędów pracy w Miejskim Urzędzie Pracy w Lublinie.

Organizator:

Miejski Urząd Pracy w Lublinie

Współorganizatorzy:

Wojewódzki Sztab Wojskowy w Lublinie
Lubelska Komenda Ochotniczych Hufców Pracy
Instytut Rynku Pracy - Fundacja Nowy Staw
Fundacja Fuga Mundi

Zapraszamy również na konferencję
"Wybrane aspekty migracji zarobkowych Polaków, Ukraińców i Białorusinów",
która odbędzie się w dniach 16-17 maja 2008 r.

WIĘCEJ o KONFERENCJI

Do pobrania