"RAZEM! – INICJATYWY Z OBSZARU EKONOMII SPOŁECZNEJ"

ARCHIWUM PROJEKTU

Zalezianka znów odniosła sukces!
Miło nam poinformować, że Stowarzyszenie Rozwoju Społecznego „Zalezianka” złożyło aplikację na konkurs ogłoszony przez Świętokrzyskie Biuro Rozwoju Regionalnego.
Projekt „Złota rączka”-czyli aktywizacja zawodowa mieszkańców Zalezianki i okolic uzyskał ocene pozytywną. Gratulujemy serdecznie! Im oraz sobie, bo przecież pomogliśmy napisać.
ico WIĘCEJ INFORMACJI

„Lokalny kontekst ekonomii społecznej – problem czy okoliczność sprzyjająca?”
InstytutRynku Pracy - Fundacja Nowy Staw ma zaszczyt zaprosić na konferencję „Lokalny kontekst ekonomii społecznej – problem czy okoliczność sprzyjająca?” która odbędzie się w dniu 15 grudnia br. w godz. 10.30 – 15.00 w sali konferencyjnej Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Koprzywnicy.
Konferencję organizujemy w ciekawej, dynamicznej formule open- space. Jej celem jest wypracowanie wniosków, raportu, rekomendacji do przyszłej współpracy sektora obywatelskiego z lokalnymi partnerami mającymi wpływ na poprawę zauważonych sytuacji, obszarów problemowych. TVP Kielce objęła patronat medialny nad konferencją.

Spotkanie planujące w Dmosicach
Doradztwo w różnorodnych formach jest w toku. Wszystko tak, jak założyliśmy w projekcie. Wspieranie odbywa się na zasadzie łączenia sił, godzenia interesów, wytyczania celów, szukania wsparcia. „Wszystkie ręce na pokład”

Cztery Źródła w Wojciechowie
Kolejny miesiąc i kolejne skuteczne działanie i organizacja Czterech Źródeł. Tym razem przedstawiciele rejestrującego się właśnie Stowarzyszenia Cztery Źródła dzięki pomocy w ramach projektu „Razem ! inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej” udały się na wizytę studyjną do Wojciechowa.

PIERWSZY DZOWNEK!!!
1 września to ważna data dla całych pokoleń Polaków. 1 września 2011 roku jest jeszcze bardziej ważny i bliski dla mieszkańców ZALEZIANKI, małej miejscowości pod Kielcami, gdzie właśnie tego dnia zabrzmiał pierwszy dzwonek ich szkoły prowadzonej przez Stowarzyszenie Rozwoju Społecznego „Zalezianka”.

Zalezianka SHOW
Jeżeli są jeszcze niedowiarkowie że chcieć to móc powinien odwiedzić, jak to nazwał jeden z dziennikarzy prasy lokalnej, Kobiety z Żelaza które działają w Stowarzyszeniu Rozwoju Społecznego „Zalezianka”.

Wakacyjny brak wytchnienia
Czwarty miesiąc wsparcia dla inicjatyw lokalnych tworzących podmioty ekonomii społecznej przyniósł kolejne wyzwania i sukcesy w ramach projektu „RAZEM! inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”. Tym razem w gminach Klimontów i Koprzywnica myśli przerodziły się w czyny.

Okres wyzwań
Kolejny miesiąc w projekcie „Razem!” to czas poświecony na dopracowywanie szczegółów oraz wyborów, które pomogą w realizacji działań podmiotów ekonomii społecznej oraz utworzeniu kolejnych w gminie Koprzywnica.

Wiosenne Spotkania
Maj to okres wytężonej pracy w ramach realizowanego projektu zarówno dla uczestników jak i realizujących projekt. Wtedy też nastąpiło wykrystalizowanie się większości pomysłów w grupach zakładających podmioty ekonomii społecznej.
ico WIĘCEJ INFORMACJI

Początek doradztwa i wspierania inicjatyw
Kwiecień 2011 w projekcie Razem! – inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej to czas intensywnej pracy na rzecz rozwoju ekonomii społecznej. Powstał punkt doradztwa, gdzie fachowcy doradzają istniejącym podmiotom ekonomii społecznej oraz pomagają tym, które w ramach realizowanego projektu powstają. Inicjatywy, które zwyciężyły w konkursie otrzymują szerokie wsparcie z zakresu księgowego, prawnego i marketingowego.

PUNKT DORADZTWA
Informujemy, że z dniem 01 kwietnia 2011 r. został uruchomiony Punkt Doradztwa z zakresu ekonomii społecznej. Doradztwo jest adresowane do podmiotów ekonomii społecznej z terenu województwa świętokrzyskiego oraz dla inicjatyw lokalnych powstałych w ramach projektu„RAZEM! – inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”.

KONKURS ROZSTRZYGNIĘTY
Szanowni Państwo mamy przyjemność poinformować, ze Komisja Konkursowa wybrała 4 pomysły na inicjatywę lokalną wykorzystującą ekonomię społeczną, które zostaną objęte wsparciem w ramach projektu „RAZEM! – inicjatywy z obszaru  ekonomii społecznej.”
WIĘCEJ INFORMACJI

9 - DZIEWIĘĆ
Dokładnie tyle wpłynęło zgłoszeń do Konkursu na najlepszą inicjatywę lokalną organizowanego w ramach projektu RAZEM!- inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej.
ico WIĘCEJ INFORMACJI

Pierwsze EFEKTYwarsztatów z ekonomii społecznej!
Pragniemy poinformować, ze po naszych warsztatach w ramach projektu RAZEM – inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej, lokalna społeczność z gminy Łączna, konkretnie z miejscowości Zalezianka podjęła działania mające na celu utworzenie Stowarzyszenia SRS Zalezianka, które podejmie się prowadzenia lokalnej szkoły podstawowej, a sytuacja wygląda następująco…

PUNKT DORADZTWA

KONKURS ROZSTRZYGNIĘTY

9 - DZIEWIĘĆ

Pierwsze EFEKTY
warsztatów z ekonomii społecznej!

Szkolenie z zakresu zakładania partnerstw lokalnych- grupa 7
Uprzejmie informujemy, że w dniach 14 grudnia 2010 r. w godzinach 14:00-20.30 odbędzie się szkolenie z zakresu zakładania partnerstw lokalnych grupy 7 w ramach projektu „Razem! -inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”, które poprowadzi pan Zygmunt Klimczuk. Miejsce szkolenia:  Sala Konferencyjna w restauracji Victoria w Mircu.

KONKURS ROZPOCZĘTY!
Ogłaszamy rozpoczęcie Konkursu
na najlepszą inicjatywę z obszaru ekonomii społecznej!

Zgodnie z informacjami, które uczestnicy szkoleń prowadzonych w ramach projektu „RAZEM! – inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej” otrzymywali wcześniej, ogłaszamy KONKURS! Nagrodzone zostaną trzy najlepsze pomysły na inicjatywy wykorzystujące narzędzia ekonomii społecznej dla realizacji celów ekonomii społecznej. Podstawą do wzięcia udziału w konkursie jest zapoznanie się z regulaminem Konkursu (REGULAMIN KONKURSU) i przesłanie na wskazany adres opisu inicjatywy z wypełnioną ankietą konkursową (ANKIETA KONKURSOWA) i listą członków działających na rzecz powstania inicjatywy.

Przypominamy !
Zespół projektowy przypomina uczestnikom projektu „RAZEM! – inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej” o konieczności przygotowania się do udziału w konkursie na najlepszy pomysł na inicjatywę z obszaru ekonomii społecznej. Przypominamy, że warunkiem uczestnictwa jest deklaracja współpracy partnerskiej przy realizacji pomysłu powstałego na szkoleniu.
Na etapie zgłoszenia do konkursu deklaracja współpracy partnerskiej podpisana przez liderów stron partnerskich jest wystarczającym zapewnieniem o zaistnieniu warunków do współpracy. Należy zakreślić ramy współpracy adekwatne do planowanego przedsięwzięcia, które zostanie zgłoszone do konkursu.
Deklaracje prosimy przygotować do końca stycznia. Dołączycie je Państwo do dokumentacji konkursowej. Forma deklaracji o współpracy jest dowolna.
Od dnia 1 II 2010 będą przyjmowane zgłoszenia konkursowe.

Szkolenie z zakresu zakładania partnerstw lokalnych- grupa 7

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 12
Uprzejmie informujemy, że w dniach 13-15 grudnia 2010 r. w godzinach 9-15.30 odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 12 w ramach projektu „Razem! -inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”, które poprowadzi pan Stanisław Baska. Miejsce szkolenia:  Sala Świetlicy Środowiskowej w Rudzie Malenieckiej.

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 11
Uprzejmie informujemy, że w dniach 10, 11 i 15 grudnia 2010 r. w godzinach 9-15.30 odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 11 w ramach projektu „Razem! -inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”, które poprowadzi pan Sergiusz Kieruzel. Miejsce szkolenia:  Sala Ochotniczej Straży Pożarnej w Łacznej.

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej – grupa 10
Uprzejmie informujemy, że w dniach 9,10 i 15  grudnia 2010 r. w godzinach 8:30-15.00 odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 10 w ramach projektu „Razem! -inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”, które poprowadzi pan Zygmunt Klimczuk. Miejsce szkolenia:  Sala w Gospodarstwie Agroturystycznym w Zielonce – gmina Iwaniska

Szkolenie z zakładania partnerstw lokalnychj - grupa 5
Uprzejmie informujemy, że w dniach 5 grudnia 2010 r. w godzinach 8:30-15.00 odbędzie się szkolenie z zakresu zakładania partnerstw lokalnych grupy 5 w ramach projektu „Razem! -inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”, które poprowadzi pan Stanisław Baska. Miejsce szkolenia:  Sala Gospodarstwa Agroturystycznego Państwa Trepków, Tarczek 120, 27-225 Pawłów.

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 8
Uprzejmie informujemy, że w dniach 8,9,10  grudnia 2010 r. w godzinach 9-15.30 odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 8 w ramach projektu „Razem! -inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”, które poprowadzi pan Stanisław Baska. Miejsce szkolenia:  Sala w Urzędzie Gminy w Słupi Koneckiej

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 7
Uprzejmie informujemy, że w dniach 7-8 i 13 grudnia 2010 r.w godzinach 8 14.30 odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 7, które poprowadzi trener pan Zygmunt Klimczuk. Miejsce szkolenia: Sala Konferencyjna w restauracji Victoria

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 6
Uprzejmie informujemy, że w dniach 1, 2 i 13 grudnia 2010 r. w godzinach 9-15.30 odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 6 w ramach projektu „Razem! -inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”, które poprowadzi pan Sergiusz Kieruzel. Miejsce szkolenia:  Sala Konferencyjna Urzędu Gminy w Bielinach.

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 5
Uprzejmie informujemy, że w dniach 25, 26 listopada i 3 grudnia 2010 r. w godzinach 8-14.30 odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 5 w ramach projektu „Razem! -inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”, które poprowadzi pan Stanisław Baska. Miejsce szkolenia:  Sala Biblioteki w Tarczku.

„RAZEM!” w Koprzywnicy.
Ekonomia społeczna to zjawisko które ma pomagać w działaniu na rzecz wspólnot lokalnych w celu realizacji ich pomysłów i marzeń z wykorzystaniem dostępnych na miejscu środków oraz potencjału tkwiącego w ludziach. Szkolenie z tej dziedziny zorganizowano w ramach projektu „RAZEM! – inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej” realizowanego przez Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw ze środków Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. ...
ico WIĘCEJ W WERSJI PDF

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 4
Uprzejmie informujemy, że w dniach 24-26 listopada 2010r. w godzinach 8-14.30 odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 4 w ramach projektu „Razem!-inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”. Miejsce szkolenia: Sala w Miejsko Gminnym Ośrodku Kultury w Koprzywnicy

Informacja o szkoleniu z zakładania partnerstw w Klimontowie grupa 3
Uprzejmie informujemy, że w dniu 7 grudnia 2010 r. o godzinie 9.30 odbędzie się szkolenie z zakresu tworzenia partnerstw lokalnych grupy 3. Miejsce szkolenia:  Sala Szkoły Podstawowej w Klimontowie.

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 3
Uprzejmie informujemy, że w dniach 23-24 listopada i 2 grudnia 2010r. odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 3. Miejsce szkolenia: Sala Publicznej Szkoły Podstawowej w Nawodzicach w godzinach 12-18.30.

Informacja o szkoleniu z zakładania partnerstw w Busku-Zdroju grupa 2
Uprzejmie informujemy, że w dniu 24 listopada 2010r. o godzinie 9.30 odbędzie się szkolenie z zakresu tworzenia partnerstw lokalnych grupy 2. Miejsce szkolenia: Sala Konferencyjna Hotelu Gromada w Busku Zdroju, ul. Waryńskiego 10

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej - grupa 2
Uprzejmie informujemy, że w dniach 19, 20 i 21 listopada 2010r. odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 2. Miejsce szkolenia: Sala Konferencyjna Hotelu Gromada w Busku Zdroju, ul. Waryńskiego 10

Informacja o szkoleniu z zakładania partnerstw grupa 1
Uprzejmie informujemy, że w dniu 18 listopada 2010r. o godzinie 8.00 odbędzie się szkolenie z zakresu tworzenia partnerstw lokalnych grupy 1. Miejsce szkolenia: Sala w Urzędzie Gminy w Wilczycach, 27-612 Wilczyce.

Szkolenia czas zacząć!
Rozpoczął się listopad, a wraz z nim nasze szkolenia z Ekonomi Społecznej dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym z obszarów wiejskich. Pierwsze szkolenia odbyły się w gminie Wilczyce, gdzie przy wydatnej pomocy Pani Kierownik GOPSu – Krystynie Oszczudłowskiej udało się przekonać grupę do udziału w szkoleniu. Rozpoczęło się ono 3 listopada 2010 w Sali Urzędu Gminy, a poprowadził je doświadczony trener pan Stanisław Baska. W trakcie pierwszego i drugiego dnia zrodziły się ciekawe pomysły na inicjatywy w ramach ekonomii społecznej. O możliwościach ich realizacji i przykładach dobrych praktyk konkludował dzień trzeci szkolenia. Wspólne zdjęcie i zakończenie szkolenia miało miejsce dnia 10 listopada 2010 roku.

Szkolenie z Ekonomii Społecznej
- gr. 1 WILCZYCE
ico WIĘCEJ - RELACJA FOTOGRAFICZNA

Szkolenie z zakresu ekonomii społecznej
- grupa 1

Uprzejmie informujemy, że w dniach 3, 4 i 10 listopada 2010r.. odbędzie się szkolenie z zakresu ekonomii społecznej grupy 1. Miejsce szkolenia: Sala w Urzędzie Gminy w Wilczycach, 27-612 Wilczyce

Działamy już w Gminach!
Październik 2010 roku w projekcie „RAZEM!” stał pod znakiem spotkań z lokalnymi liderami
i przedstawicielami Ośrodków Pomocy Społecznej i Gmin. Dzięki dobrze zaplanowanej strategii
i pomocy zaangażowanych osób, w tym m.in. pana Stanisława Baski i Wojciecha Farysia udało nam się pozyskać cenne kontakty do lokalnych liderów i wytypować gminy w których przeprowadzimy nasz projekt. Do tej pory beneficjenci złożyli formularze zgłoszeniowe w gminach Wilczyce, Busko Zdrój, Pawłów i Iwaniska. Kierownicy GOPSów i lokalni liderzy kompletują ostatnie osoby na szkolenia w Słupi Koneckiej, Klimontowie, Koprzywnicy. W innych gminach również podjęliśmy stosowne działania, tak aby wybrać osoby najbardziej potrzebujące pomocy. Dzięki przychylności miejscowych władz i Ośrodków Pomocy Społecznej oraz chęciom osób zainteresowanych nasze dotychczasowe spotkanie rekrutacyjne cieszą się dużym zainteresowaniem i teraz już zaczęliśmy intensywny okres szkoleń w ramach realizacji naszego projektu z ekonomii społecznej „RAZEM!”. Mamy nadzieję, że do końca roku zrealizujemy większość warsztatów.

Rusza kolejny projekt Instytutu Rynku Pracy: “RAZEM – inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej”
W dniu 1.08.2010r. rozpoczęliśmy realizację kolejnego projektu – „RAZEM – inicjatywy z obszaru ekonomii społecznej w Kielcach.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego