INFORMACJA - EDUKACJA - LEPSZA PRZYSZŁOŚĆ

INFORMACJE O PROJEKCIE

Projekt „ Informacja -edukacja-lepsza przyszłość” realizowany jest przez Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw od 01.02.2010 roku do 31.10.2010 roku. na podstawie umowy zawartej z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego w Lublinie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach., Działanie 9.3 Upowszechnienie formalnego kształcenia ustawicznego w formach szkolnych.

IDEA PROJEKTU

Projekt ma charakter kampanii informacyjno - promocyjnej wspierającej idę kształcenia ustawicznego dorosłych. Zawiera ofertę edukacyjną i informacje o placówkach formalnego kształcenia osób dorosłych. Poprzez uruchomienie punktu informacyjno-doradczego umożliwia konsultacje w zakresie wyboru adekwatnej do potrzeb ścieżki rozwoju zawodowego. Głównym celem projektu jest upowszechnianie kształcenia ustawicznego w formach szkolnych wśród dorosłych mieszkańców województwa lubelskiego oraz wzrost ich aktywności w zakresie poszukiwania informacji i podejmowania decyzji o dalszym kształceniu.

Ta niesztampowa koncepcja projektu zrodziła się z obserwacji oraz analizy rynku pracy oraz rynku usług edukacyjnych. Wynika z nich, że w Polsce nie ma tradycji kształcenia ustawicznego. W naszym regionie tylko 20% osób w wieku 25-64 lata uczestniczy w różnych formach kształcenia ustawicznego, w skali kraju jest to nieco więcej 30%. Daleko nam jest do krajów Unii Europejskiej, gdzie odsetek osób aktywnie uczestniczących w kształceniu ustawicznym wynosi 42 %. W związku z tym pojawia się przed nami konieczność budowania bardziej przyjaznego człowiekowi dostępu do różnych form i metod pozyskiwania wiedzy, by umożliwić dorosłym osobom, zarówno tym pracujących jak i bezrobotnym szansę na przekwalifikowanie się lub podniesienie swoich kwalifikacji. Zaczynamy od naszego regionu, aby dokonywać zmian w naszym najbliższym otoczeniu.

DZIAŁANIA W RAMACH PROJEKTU

1. Kampania promująca ideę kształcenia ustawicznego
    • akcja bilbordowa na terenie miast woj. lubelskiego
    • emisja spotów reklamowych w TV
    • akacja promocyjna w prasie

2. Baza internetowa placówek formalnego kształcenia ustawicznego

3. Punkt informacyjno-doradczy
    • czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-15.00 w biurze projektu w Lublinie
    • możliwość konsultacji z doradcą zawodowym i psychologiem
    • możliwość utworzenia Indywidualnego Planu Edukacyjnego oraz diagnozy predyspozycji i przeprowadzenia testów psychologicznych
    • porady udzielane są podczas bezpośrednich konsultacji oraz telefonicznie i e-mailowo

4. Targi edukacyjne
    • prezentacja ofert formalnej edukacji ustawicznej
    • spotkania z przedstawicielami placówek kształcenia ustawicznego
    • spotkania z pracodawcami
    • mobilny punkt konsultacyjno-doradczy
    • miejsca realizacji targów: Lublin, Zamość, Puławy, Chełm, Biała Podlaska

KTO MOŻE SKORZYSTAĆ Z INFORMACJI W RAMACH PROJEKTU? :

Z działań zaplanowanych w projekcie mogą skorzystać wszystkie osoby dorosłe w wieku 25-64 lata (oraz osoby nie uczące się w wieku 18-24 lata), które z własnej inicjatywy chcą uzupełnić lub podwyższyć swoje wykształcenie, podnieść kwalifikacje zawodowe oraz zdobyć nowy zawód.

- kobiety i mężczyźni
- osoby młode i starsze
- nieaktywni zawodowo i bezrobotni
- pracujący zawodowo